Analiza activitatilor economice sistate si/sau permise in perioada declararii starii de urgenta in Republica Moldova

Va prezintam mai jos o scurta analiza a prevederilor a 9 (noua) Hotarari ale Comisiei nationale extraordinare de sanatate publica ce au fost aprobate in perioada 2 februarie – 15 martie 2020, precum si a Dispozitiilor 1-5 emise in perioada 18 – 25 martie 2020 ale Comisiei pentru Situatii Exceptionale a Republicii Moldova1.

Primele interdictii au fost aprobate incepand cu 10 martie 2020, cand, in conformitate cu Hotararea nr. 5 din data de 10 martie a fost sistat transportul aerian cu Italia. Ulterior, in baza Hotararii nr. 6 din 10 martie 2020 a fost interizsa, in perioada 10 martie – 1 aprilie 2020, organizarea si desfasurarea manifestarilor/masurilor/intrunirilor in masa cu participarea unui numar mai mare de 50 de persoane, cu revizuirea ulterioara a termenului mentionat, in functie de situatia epidemiologica.

In baza Hotararii nr. 7 din 13 martie 2020 a fost sistata activitatea autoritatilor publice locale, localurilor de agrement, recreere, salilor de sport, centrelor sportive, bazinelor de inot, salilor de fitness, teatrelor, cinematografelor, salilor de concerte, muzeelor si altor unitati pentru antrenament si recreere.

In baza Hotararii nr. 8 din 15 martie 2020 a fost instituit Mecanismul de functionare a Celulelor teritoriale de monitorizare permanenta a evolutiei infectiei COVID-19, iar Celulele respective au fost investite cu dreptul de luare a masurilor suplimentare de carantina in localitatile respective. Din cate cunoastem aceste Celule au aprobat o serie de alte masuri restrictive in localitatile vizate.

Prin Hotararea nr. 9 din data de 15 martie 2020 a fost sistata:

  1. activitatea de comert a unitatilor comerciale cu amanuntul, cu exceptia unitatilor de comercializare a produselor alimentare, a produselor farmaceutice si a produselor petroliere;
  2. activitatea pietelor comerciale; activitatea Centrelor de reabilitare/recuperare, inclusiv balneosanatoriale; activitatea unitatilor de alimentatie publica, in localurile si in spatiile amenajate/autorizate ale acestora, cu exceptia activitatilor de preparare si distribuire a produselor in regim catering.

Tot prin aceasta hotarare a fost stabilit ca Centrele comerciale trebuie sa asigure functionarea in regim normal a unitatilor de comercializare a produselor alimentare si a produselor farmaceutice, amplasate in incinta acestora, iar entitatile prestatoare de servicii publice si private trebuie sa organizeze si sa asigure un regim fluid de acces al persoanelor in locurile de prestare a serviciilor, care nu va admite incalcarea distantei sociale.

Atat in baza Dispozitiei nr. 2 cat si a Dispozitiei nr. 3 Comisia pentru Situatii Exceptionale a Republicii Moldova a indemnat aceste Celule sa actioneze in stricta conformitate cu deciziile Comisiei nationale. Astfel, in baza Dispozitiei nr. 3 din data de 24 martie 2020 a fost stability ca deciziile/hotărîrile, aprobate de Comisiile locale pentru situații excepționale, care vin în contradicție cu Hotărîrea Parlamentului nr.55/2020 privind declararea stării de urgență, cu Hotărîrile Comisiei naționale extraordinare de sănătate publică și cu Dispozițiile Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova, se abrogă în următoarea zi din momentul aprobării prezentei Dispoziții

In final, in conformitate cu Dispozitia nr. 1 din data de 18 martie 2020, s-a decis reluarea, incepand cu data de 23 martie 2020 a urmatoarelor activitati:

  1. activitatea de comert cu amanuntul a articolelor igienico-sanitare, prin unitatile comerciale specializate; activitatea de comert cu amanuntul prin intermediul magazinelor agricole specializate ce comercializeaza seminte, produse de uz fitosanitar, furaje si alte materii prime si produse necesare in procesul tehnologic si operational al producatorilor agricoli si al companiilor din industria alimentara;  activitatea de comert cu amanuntul prin intermediul magazinelor specializate a pieselor de schimb si altor produse conexe serviciilor de deservire tehnica a unitatilor de transport si utilajului agricol.

Drept urmare, dupa parerea noastra, luand in considerare prevederile Hotararilor respective, analizate in coroborare cu Clasificatorul Activitatilor Economice din Moldova (CAEM), urmatoarele activitati economice au urmatorul regim juridic:

  1. Activitati de producere si confectionare – permise, indiferent de tipul sau specificul activitatii, cu exceptia cazurilor cand activitatea anumitor fabrici/uzine de producere a fost sistata in baza hotararilor Celulelor teritoariale ale Comisiei nationale extraordinare de sanatate publica;

 

  1. Prestarea serviciilor – permisa, indiferent de tipul sau specificul serviciilor prestate si cu conditia respectarii regulilor epidemiologice prevazute, cu exceptia prestarii serviciilor din domeniul recrearii, sportului (indicate in Hotararea nr. 6 din 10 martie 2020), precum si a serviciilor de transport international de pasageri. Este necesar sa mentionam ca serviciile de transport international/local de marfuri sunt permise;

 

  1. Comertul cu ridicata – permis, indiferent de tipul produselor comercializate;

 

  1. Comertul cu amanuntul – interzis, cu exceptia activitatilor specifice prevazute prin Hotararea nr. 9 din data de 15 martie 2020 si Dispozitia nr. 1 a Comisiei pentru Situatii Exceptionale;

 

  1. Comertul electronic – permis, indiferent de tipul produselor comercializate;

 

  1. Activitatea Centrelor comerciale – interzisa in ceea ce priveste comertul cu amanuntul, in afara de comertul permis expres prin Hotararea nr. 9 din data de 15 martie 2020 si Dispoztia nr. 1 a Comisiei pentru Situatii Exceptionale si permisa in ceea ce priveste prestarea serviciilor, in afara de serviciile interzise in baza Hotararii nr. 6 din 10 martie 2020; si

 

  1. Activitatea unitatilor de alimentatie publica, in localurile si in spatiile amenajate/autorizate ale acestora – interzia, cu exceptia activitatilor de prepare si distribuire a produselor in regim de catering.

Totodata, atragem atentia ca la data de 12 martie 2020 Parlamentul Republicii Moldova a aprobat un sir de modificari la Codul Contraventional si Codul Penal, prin care au fost stabilite mai multe sanctiuni pentru nerespectarea prevederilor deciziilor Comisiei nationale extraordinare de sanatate publica si a dispozitiilor Comisiei pentru Situatii Exceptionale. Varianta finala a Legii este publicata in Monitorul Oficial al Republicii Moldova nr. 84 din data de 14 martie 2020 si este disponibila pe pagina web a Parlamentului Republicii Moldova2.

Indiferent de cele de mai sus, chiar daca activitatea prestata este permisa, sugeram agentilor economici sa implementeze cu strictete cerintele impuse de autoritatile statului si, in masura posibilitatilor, sa implementeze lucrul la domiciliu pentru angajatii si partenerii sai! #staiacasa

Opiniile exprimate in prezentul document apartin doar autorilor acestuia si nu trebuie vazute ca o consultatie juridica specializata, iar decizia privind invocarea impedimentului justificator in fiecare caz separat trebuie consultata cu un avocat.

 

Autorul:

Roman Ivanov

roman.ivanov@vdalegal.com

DOWNLOAD PDF

 

Leave your comment